» » "Braicoop", prima asociatie cooperatista a fermierilor braileni

 
 
 

"Braicoop", prima asociatie cooperatista a fermierilor braileni

Author: admin on 25-04-2014, 11:35, Views: 1169

0 * cooperativa isi propune sa apere interesele comerciale ale membrilor prin organizarea de licitatii pentru achizitia de imputuri, asigurarea de servicii specifice si valorificarea avantajoasa a productiei agricole * in plus, in prima etapa, vor fi accesate fonduri europene cu scopul construirii de noi spatii de depozitare *

Marii producatori agricoli locali pun bazele unei forme asociative de tip cooperatist menite sa le protejeze interesele economice in piata din ce in ce mai tulbure a sectorului agricol.
Noua forma asociativa denumita "Braicoop" isi propune sa-si protejeze membrii pe cele trei planuri principale in activitatea fermierilor: aprovizionare cu imputuri, valorificarea productiei obtinute si prestarea de servicii de specialitate in primul rand membrilor si apoi catre terti. "Infiintarea cooperativei este bazata pe prevederile Legii 566/2004 cu modificarile si completarile ulterioare care stabileste principiile de functionare a acestei structuri care, in multe alte state dezvoltate, are traditie si este larg raspandita in randul producatorilor agricoli", ne-a declarat Marcel Cucu, unul dintre membrii fondatori ai "Braicoop". El a explicat ca principiile importante pe care noua structura si le-a stabilit sunt, pe de o parte, negocierea in numele membrilor a achizitiei de imputuri, iar pe de alta parte, la recoltare negocierea pretului de valorificare. "Ca sa va dau un singur exemplu, anul trecut, la recoltare, pretul graului la bursa internationala era cam 200 euro/tona, iar in judet pretul de valorificare nu a fost mai mare de 130 euro/tona. De asemenea, la achizitia de imputuri urmeaza in scurt timp sa organizam o licitatie de achizitie de astfel de produse si estimam costuri de achizitie cu 20% mai mici decat oferta la acest moment pe piata. Potentialii membri trebuie sa inteleaga ca aceasta cooperativa nu are specific de productie pentru ca fiecare membru isi lucreaza individual terenul, ci se axeaza pe protejarea intereselor de ordin economic ale acestora", a spus Cucu. Sursa citata a precizat ca prin "Braicoop" vor fi accesate fonduri structurale europene destinate sectorului agricol in vederea dezvoltarii infrastructurii agricole locale prin construirea de spatii de depozitare pentru membri. In plus, are in plan si realizarea de investitii in domeniul zootehnic pentru o mai buna valorificare a productiei vegetale. Trebuie precizat ca infiintarea unor astfel de forme asociative este incurajata de Comunitatea Europeana, un exemplu in acest sens fiind forma de sprijin financiar disponibila in cadrul Masurii 1.4.2. - Infiintarea grupurilor de producatori. In cadrul acestei masuri se acorda sprijin public nerambursabil de 100%, suma acordata fiind calculata anual in functie de valoarea productiei anuale comercializate de catre grupul de producatori recunoscut.

Important de mentionat este ca, deocamdata, numai din partea membrilor fondatori ai cooperativei agricole suprafata concentrata este de 20.000 ha in judet, iar tinta este ca prin urmatoarele inscrieri sa se ajunga la o suprafata de aproximativ 100.000 ha.

 

Sursa : Obiectiv Vocea Brailei

Category: Stiri Asociatie

Dear visitor, you are browsing our website as Guest.
We strongly recommend you to register and login to view hidden contents.
 
2022/body>