» Plantaţii de salcie energetică, în practică

 
 
 

Plantaţii de salcie energetică, în practică

Author: adrian on 19-06-2014, 09:22, Views: 1122

0

Plantaţii de salcie energetică, în practică

 
Cultură de un an, bine dezvoltată

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmând tendinţele impuse de Uniunea Europeană, proporţia utilizării surselor de energie regenerabilă trebuie să crească semnificativ. În acest scop, pentru alimentarea cu energie pe plan intern, în afară de centralele solare, eoliene şi hidrocentrale, un rol însemnat îl vor juca şi centralele energetice şi termice de ardere, alimentate cu biomasă


Aceste centrale necesită însă o cantitate mare de combustibil solid, astfel că cererea pe piaţă pentru aşchiile din lemn este asigurată pe termen lung. Dintre tipurile de plantaţie potrivite pentru producţia de aşchii, cea mai bună alegere o reprezintă realizarea plantaţiilor de salcie cu posibilitate de recoltare frecventă.

În plantaţiile de salcie energetică, butaşii se sădesc la distanţe relativ mici şi în număr mare şi se recoltează la fiecare 2-3 ani, iar după exploatare, plantele cresc din nou.


Tehnologia şi butaşii, din Ungaria

Plantaţiile de salcie energetică sunt deja foarte răspândite în Ungaria. Tehnologia plantaţiilor energetice, adaptată noilor tendinţe din Europa Centrală, a fost elaborată de societatea Holland Alma Kft., Ungaria fiind totodată şi ţara cu cea mai mare producţie de material de înmulţire din Europa. La Holland Alma se înmulţesc numai speciile de top - preponderent „Inger”, chiar şi dintre cele mai noi specii de salcie energetică suedeze.

Piaţa de desfacere fiind asigurată pe termen lung, din ce în ce mai mulţi producători realizează faptul că pe anumite terenuri agricole plantaţiile energetice au o rentabilitate mai mare în comparaţie cu alte culturi vegetale de pe terenurile arabile.


Particularităţi tehnologice

Pregătirea terenului. O plantaţie de salcie energetică cu funcţionare sigură şi rentabilă poate fi realizată numai pe un teren pregătit în mod corespunzător. Aratul la adâncimi medii, care reprezintă lucrarea de bază a pământului, se va efectua la un grad de umiditate optim al solului. Discuirea însă, spre deosebire de practicile obişnuite, trebuie să fie realizată până la sfârşitul toamnei. În lipsa unei pregătiri corespunzătoare, reuşita culturii poate fi pusă sub semnul întrebării.

Perioada, modul şi calitatea plantării reprezintă un alt aspect critic. În limite rezonabile, se poate aplica teoria: „cu cât mai repede, cu atât mai bine”. Perioada optimă de plantare a speciilor de salcie suedeze este de la sfârşitul lunii martie până la mijlocul lunii mai.

Butaşii potriviţi pentru plantare vor fi plantaţi manual sau cu ajutorul maşinii de plantat puieţi forestieri. Capacitatea de plantat a maşinilor este între 3 şi 4 hectare/zi, în funcţie de tip, însă cea mai bună creştere se poate asigura prin plantarea manuală, care se poate realiza şi pe suprafeţe mari. 
Plantaţie curată de buruieni.

Plantaţia va avea producţie bună numai în cazul în care prin erbicidare şi/sau metode mecanice vom menţine cultura curată de buruieni încă din primul an. Întrucât puieţii plantaţi înmuguresc rapid, erbicidul combinat împotriva buruienilor cu germeni - care se poate utiliza foarte eficient şi în cantităţi mari - va fi dispersat cu 1-3 zile după plantare.

Erbicidarea va fi completată frecvent cu utilizarea cultivatorului la viteze crescute şi ocazional cu săpat manual, însă numai în anul plantării.


În cultură extensivă, pentru 20-25 ani

Din cele prezentate anterior, rezultă clar că în primul an al realizării unei plantaţii de salcie energetică considerată extensivă este nevoie de o lucrare a pământului aproape la fel de intensivă, ca şi în cazul unei culturi vegetale. În acest caz însă, punem bazele unei culturi cu o durată de viaţă constantă de 20-25 de ani. Pentru acest lucru nu este nevoie de altceva, decât de respectarea cu stricteţe a tehnologiei aferente primului an.

O bază de producţie care în al doilea an are ca rezultat o cantitate semnificativă de biomasă se poate realiza numai dintr-o cultură curată cu vârsta de un an. Îngrijirea în anii următori constă în suplimentarea ocazională cu nutrienţi în urma recoltării, dacă situaţia plantaţiei o impune.

Înfiinţarea plantaţiilor energetice este rentabilă în cazul acelor persoane, administraţii locale sau societăţi economice care pot asigura materialul necesar centralelor energetice şi termice de ardere, produs pe suprafeţe mari, sau care au în plan achiziţionarea unei centrale de încălzire proprii, dacă nu dispun deja de aşa ceva.

 

Sursa: Revista Ferma

Category: ---

Dear visitor, you are browsing our website as Guest.
We strongly recommend you to register and login to view hidden contents.
 
FAQ 2021